• CHEMICZNE DODATKI DO ŻYWNOŚCI
        • CHEMICZNE DODATKI DO ŻYWNOŚCI

        • 04.11.2024 23:51
        • Chemiczne dodatki do żywności to substancje, które są dodawane do produktów spożywczych w celu poprawy ich właściwości, takich jak smak, wygląd, trwałość i wartości odżywcze. Mogą pochodzić z naturalnych źródeł, jak rośliny i zwierzęta, lub być syntetyzowane w laboratoriach. Ich stosowanie jest ściśle regulowane przez odpowiednie instytucje, aby zapewnić bezpieczeństwo dla zdrowia konsumentów.
        • więcej
        • Badanie wody
        • Badanie wody

        • 04.11.2024 23:43
        • Na zajęciach koła ekologicznego uczniowie uczyli się, jak wielką rolę odgrywa woda i jak ogromne zagrożenie może spowodować jej ograniczenie. Śledzili obieg wody w przyrodzie, poznając organizmy żyjące w wodzie. Poprzez doświadczenia określali m.in. zawartość tlenu rozpuszczonego w wodzie, zasadowość, kwasowość, twardość. Dokonali symulacji naturalnych procesów filtrowania wody jakie zachodzą w naturze, gdzie woda przesącza się przez kolejne warstwy gleby.
          Uczniowie poznali pojęcia twardości ogólnej, węglanowej, niewęglanowej oraz omawiali stosowane w Polsce i innych krajach skale twardości wody (niemiecką i francuską). Wyjaśniali powstawanie kamienia kotłowego, nawiązują do reklam środków zmiękczających wodę.
          Ilona Dawidziak
          nauczyciel geografii
           
        • więcej
        • BADANIE KWASOWOŚCI CIECZY
        • BADANIE KWASOWOŚCI CIECZY

        • 05.11.2024 00:09
        • Badanie kwasowości cieczy to proces, który pozwala określić poziom pH danej substancji, co jest miarą jej kwasowości lub zasadowości. Kwasowość mierzona jest na skali pH, która wynosi od 0 do 14. Wartości pH poniżej 7 oznaczają kwasy, 7 jest wartością neutralną, a powyżej 7 wskazuje na zasady. Jedną z najprostszych i najczęściej stosowanych metod do badania kwasowości cieczy jest użycie papierków wskaźnikowych, ale istnieją także inne techniki, które omawialiśmy na zajęciach.

          Agnieszka Cholewa
          nauczyciel chemii
           
        • więcej
        • USTALANIE WYSTĘPOWANIA AZOTANOW W SOKACH WARZYWNYCH I OWOCOWYCH
        • USTALANIE WYSTĘPOWANIA AZOTANOW W SOKACH WARZYWNYCH I OWOCOWYCH

        • 04.11.2024 23:25
        • Ustalanie występowania azotanów w sokach warzywnych i owocowych jest istotnym zagadnieniem, zwłaszcza w kontekście bezpieczeństwa żywności. Azotany są naturalnymi związkami chemicznymi, które mogą występować w wysokich stężeniach w niektórych warzywach, zwłaszcza w korzeniowych, takich jak buraki, marchew, oraz w liściowych, jak sałata czy szpinak. Zawartość azotanów w tych produktach może być związana z metodami nawożenia, typem gleby oraz warunkami wzrostu roślin.










           
        • więcej
        • Druga Szkolna Jesień Latawców 2024

        • 09.10.2024 22:26
        • Z radością informujemy o zakończeniu rodzinnego konkursu plastyczno-technicznego „Latawce”. Wydarzenie zgromadziło wielu uczestników, którzy w twórczy sposób połączyli sztukę i technikę, a także zaangażowali się w promowanie ekologicznych rozwiązań.

           

          Konkurs został rozstrzygnięty przez jury w składzie: Waldemar Dylewski i Małgorzata Mularczyk, którzy mieli niełatwe zadanie wyłonienia zwycięzców spośród wielu kreatywnych projektów. W ocenie latawców pomogli również uczniowie klasy 5d, którzy aktywnie włączyli się w ich puszczanie, co pozwoliło nam ocenić nie tylko estetykę wykonania, ale także lotność i funkcjonalność latawców.

           

                         1. miejsce – Bartosz Bącik, klasa 5a

                         2. miejsce – Wiktoria Zabawa, klasa 4e

                         3. miejsce – Michał Fąferek, klasa 4e

           

          Jednym z celów naszego konkursu było podkreślenie znaczenia ochrony środowiska. Dlatego też uczestnicy byli zachęcani do tworzenia swoich latawców z materiałów ekologicznych, takich jak papier z recyklingu, tkaniny naturalne czy drewniane elementy. Dzięki temu nie tylko powstały piękne, ale także przyjazne dla środowiska latawce, co pozwoliło na rozwijanie kreatywności w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju.

          Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom i dziękujemy za udział w naszym konkursie!

           

          Relację można obejrzeć pod poniższym linkiem:

           

          https://youtu.be/-RriCAOgjJw

           

          Małgorzata Mularczyk

        • więcej